presentacio M-19

Presentació de la Monografia-19

Dissabte 29 de juny (Sant Pere 2024), vàrem presentar la 19ena monografia del Centre d’Estudis, «Les nou barcades de llum de Baix a Mar», de Francesc Figuerola, amb una conversa de l’autor amb el pescador jubilat Rafael Figuerola i el president de la Confraria de Torredembarra Josep Maria Fortuny. Una tertúlia dinàmica i entretinguda, plena d’anècdotes i records de la pesca d’abans, amb reflexions sobre la pesca d’avui i una reivindicació continuada de la identitat de Baix a Mar.  

Francesc Figuerola i Biscamps (Torredembarra, 1945), professor de nàutica, calafat i promotor de la preservació del patrimoni de vela llatina, de jove va anar embarcat en el llum familiar i també en una barca de Baix a Mar dedicada a d’altres pesqueres. A «Les nou barcades de llum de Baix a Mar» descriu de primera mà l’activitat pesquera del barri mariner de Torredembarra als anys seixanta del segle passat, centrada en la pesca del peix blau. Amb precisió, ens explica les activitats dels pescadors, des de la preparació de la jornada fins al cobrament de la setmanada, tant les feines en terra com en mar, resultat d’una acurada recerca sobre les barcades i els seus mariners, amb la recopilació d’elements mecànics i tècnics i la nòmina dels que s’hi embarcaven.

El testimoni d’un temps i d’un ofici, i també una mostra encara viva de la riquesa de la nostra llengua i dels registres peculiars dels mariners de Baix a Mar.

Ja el podeu trobar a les llibreries de Torredembarra (L’Àgora i Cal Serenet). PVP 10 euros.

Etiquetas: Sin etiquetas

Añadir un comentario

No se publicará tu dirección de correo electrónico. Los campos obligatorios están marcados con *