Centre d’Estudis Sinibald de Mas

Qui som i què fem?

El Centre d’Estudis Sinibald de Mas és una entitat cultural de Torredembarra que va néixer el 1983 amb la finalitat d’impulsar la recerca i la divulgació de les Ciències Humanes, Socials i Naturals en l’àmbit local de Torredembarra i, més genèricament, del Baix Gaià, així com el debat i la difusió dels valors culturals i científics de la vila i el seu territori més proper.

Pren el seu nom del mariner torrenc que va fundar, al segle XVIII, l’Escola de Nàutica de Barcelona.

Ha estat distingida amb el Premi Tarragonès de Difusió Eutyches 2023 atorgat pel Consell Comarcal del Tarragonès i el Premi Recercat 2002 de l’Institut Ramon Muntaner. Forma part de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla catalana i de l’Institut Ramon Muntaner i és qui gestiona l’Aula Universitària de la Gent Gran i el Campus Extens de la URV a Torredembarra.

Actualment, l’entitat la conformen prop d’uns 150 socis i sòcies que participen en els actes convocats, fan suggeriments sobre recerques i activitats i la sostenen econòmicament amb una quota anual.

La gestió l’exerceix la Junta Directiva, que també impulsa comissions específiques i grups de treball.

El Centre d’Estudis Sinibald de Mas duu a terme la difusió dels valors culturals en actes públics com exposicions, cursos, tallers, conferències i a partir de la publicació d’investigacions, estudis i textos al Recull de Treballs i a les monografies.

Des de l’any 2002 i amb l’objectiu de fomentar l’interès pel coneixement de l’entorn proper entre els més joves, el Centre d’Estudis premia cada any els millors treballs de recerca de temàtica local elaborats per l’alumnat de batxillerat.

La junta actual, escollida a l’Assamblea General de juny 2023, està formada per:

Maria Iris Gual Figuerola

Presidenta

Carles Marquès Virgili

Vicepresident

Xavier Simó Esqué

Secretari

Joan Esteve Sangés

Tresorer

Josep Bargalló Valls

Vocal de publicacions

Joaquim Nolla Aguilà

Vocal de recerca

Jordi Suñé Morales

Vocal d’història

Núria Batet Miracle

Vocal de ciències

SINIBALD MAS I GAS

un torrenc il-lustre.

Sinibald Ma i Gas va ser batejat a la parròquia Sant Pere Apostol de Torredembarra el dia 19 de juny de 1735:

«Als 19 de Juny de 1735, yo Joseph Vila Pre y Vicari de la Parrochial Iglesia de Pere Apostol de la Vila de la Torredembarra Archebisbat de Tarragona, he batejat en dita iglesia segons lo ritu y forma de santa Iglesia Romana a Isidro, Sinibaldo, Gervasi fill llegitim y natural de Isidro Mas pages, y de Thecla Mas y Gas conyuges tots habitants en la pnte vila. Padrins Isidro Manyer ferrer del Vendrell Bisbat de Barcelona, y Maria Freixes de la pnt Vla»*

Investigacions en curs

Grup de treball sobre Memòria Oral

El Centre d’Estudis Sinibald de Mas ha posat en marxa aquest any el Grup de Treball sobre la Memòria Oral formada per diversos socis i que compta amb la col·laboració activa d’un alumne de la Universitat de Barcelona en pràctiques. La primera tasca ha estat la indexació temàtica d’una cinquantena d’entrevistes realitzades fa dos any a iniciativa de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra. Aquestes entrevistes van ser enregistrades en format vídeo i es poden consultar a través de l’Arxiu Municipal de Torredembarra. Quan acabin les tasques d’indexació, el Centre facilitarà a l’Arxiu i als investigadors els esquemes temàtics amb l’objectiu de facilitar la recerca.

Coordinador: Jordi Suñé

Fes-te soci i participa!

Troba'ns a

Formulari de Contacte

Por favor, activa JavaScript en tu navegador para completar este formulario.
Cesta de compras